e x e x e
x   x   x
e x e x e
x   x   x
e x e x e
>>>>>>>>>> e: studio@exexe.pl
>>>>>>>>>> m: +48 602 586 609
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< home
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< works
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> info




> 2015 > #house > residence > 1000.0m2 > competition


#house
The expressive composition of the #house built of 8 intersected cuboids is planned around a central patio. As a result all main rooms open up to a surrounding landscape creating individual, unique relations between the interior and the immediate surrounding. Centrally placed garden ensures continuity of the ambient nature and its constant presence in the building’s interiors. While on the ground floor there are exits onto the property from most of the rooms, a series of roof terraces with an extensive view was designed for every room on the upper floor.

The space of the house is divided into series of smaller rooms by concentrically arranged intersecting bearing frames. All the rooms can be used independently or may work together. The centrally placed patio, destined mostly for inhabitants’ use is easily accessible from all four corners, where a circulation paths with spiral staircases were designed. This organisational solution of the space ensures a large dose of privacy for every part of the house and draws attention to the nature. Additionally, it provides a series of diverse areas for interaction between home-users allowing this majestic residence to gain more human scale with pleasant interior spaces.

The form of the house reflects consequently pursued idea - a design scheme - in which every single element has its own peculiar place, with the possibility for modification at the same time. Precise selection of materials (long brick, concrete) and the reduction of the means of expression emphasise the lucid construction in which the abstract form and physical structure constitute a coherent unity.

/PL/
#dom
Wyrazista kompozycja przestrzenna #domu, zbudowana z 8 prostopadłościanów ustawionych wokół wewnętrznego dziedzińca powoduje, że wszystkie pomieszczenia otwierają się na krajobraz, tworząc unikalny, indywidualny kontakt wnętrz z otoczeniem. Powstały w wyniku przecięcia prostych brył centralny bujny ogród jest kontynuacją otaczającej przyrody, stale obecną we wnętrzu domu. Podczas gdy na parterze możliwe jest wyjście na teren posesji z większości pomieszczeń, na piętrze zapewniono każdemu z nich własny taras z rozległym widokiem.

Przecinające się nośne ramy budynku w układzie koncentrycznym, dzielą przestrzeń domu na szereg mniejszych przestrzeni, połączonych ze sobą lub mogących działać niezależnie. W miejscach przecięcia brył zlokalizowano węzły komunikacyjne ze spiralnymi schodami i bezpośrednimi wejściami do patio stanowiące centrum domu, zarezerwowane wyłącznie dla jego mieszkańców. Tak zaplanowana przestrzeń zapewnia znaczną prywatność mieszkańcom w dowolnym miejscu budynku, skupiając całą uwagę na kontakcie z otaczającą przyrodą. Stanowi również pole do spotkań domowników i pielęgnowania relacji rodzinnych oraz sprawia, że znacznych rozmiarów budynek zyskuje ludzki wymiar i skalę.

Forma #domu jest odzwierciedleniem konsekwentnie zastosowanej idei - schematu projektowego - w którym każdy element otrzymał swoje miejsce, zachowując równocześnie możliwość modyfikacji. Czytelną strukturę domu, której abstrakcyjna forma przestrzenna i fizyczna konstrukcja stanowią spójną całość, podkreśla konsekwencja w doborze materiałów wykończeniowych.


TEAM: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

© exexe