e x e x e
x   x   x
e x e x e
x   x   x
e x e x e
>>>>>>>>>> e: studio@exexe.pl
>>>>>>>>>> m: +48 602 586 609
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< home
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< works
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> info




> 2013 > HouseHouse > single family house > 191.0m2 > concept design


HouseHouse
Panoramic view of the mountains and the complex topography of the sloping plot became the strongest aspects of the context, that influenced the form of the house design. The House with energy-saving assumptions, opens with the longer façade on to the southern slope, providing a beautiful view from the most important rooms. Partially hollowed body of the building on the northern side protects against heat loss. The building is located at the highest possible point of the plot and is divided into two parts. This division is reflected in the functional zoning of the building. Clearly separated night and day zones provide residents with a access to the multilevel garden from every room. In addition, a strong division gives lightness to the form of the building. With the use of the simplest methodes, the building suits the lanscape and becomes a contemporary interpretation of the local Beskid architecture.

/PL/
DomDom
Panoramiczny widok na góry oraz skomplikowana topografia dzialki o duzym nachyleniu w kierunku poludniowym, to najsilniejsze aspekty kontekstu, które wywarly wplyw na ksztaltowanie formy projektowanego domu. Dom, z zalozenia energooszczedny (EUco na poziomie 20kWh/m2*rok), otwiera sie dluzsza elewacja na poludniowy stok, jednoczesnie zapewniajac piekny widok z najwazniejszych pomieszczen. Czesciowe zaglebienie bryly budynku od pólnocy, chroni przed utrata ciepla. Budynek zlokalizowany w mozliwie najwyzszym punkcie dzialki, podzielony zostal na dwie czesci, wykorzystujace spadek terenu. Podzial ten ma swoje odzwierciedlenie w ukladzie funkcjonalnym, gdzie wyraznie oddzielono strefe dzienna od nocnej, zapewniajac mieszkancom kontakt z wielopoziomowym ogrodem z kazdego miejsca w domu. Dodatkowo, taki zdecydowany podzial nadal bryle budynku lekkosci. Krajobrazowy charakter zalozenia, dzieki zastosowaniu najprostszych srodków wyrazu, stanowi wspólczesna interpretacje architektury beskidzkiej.


TEAM: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

© exexe