e x e x e
x   x   x
e x e x e
x   x   x
e x e x e
>>>>>>>>>> e: studio@exexe.pl
>>>>>>>>>> m: +48 602 586 609
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< home
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< works
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> info




> 2017 > MUZEUM DOM PILECKICH > museum, addition > 430m2 > competition

/PL/
Nadrzędną ideą przy projektowaniu Muzeum było wytworzenie miejsca kontemplacji, w którym przeszłość spotyka się z teraźniejszością, tworząc harmonijną całość. Zaprojektowano przestrzeń, która umożliwia przeżycie katharsis stanowiąc prowokujące, pobudzające tło dla przeżywanych emocji. Miejsce, w którym panuje nastrój sprzyjający wyciszeniu i skupieniu się na ekspozycji, jak również zachęcający do rozkoszowania się sielską i magiczną atmosferą tradycyjnego polskiego ogrodu przydomowego.

Głównym elementem tożsamościowym założenia jest zachowany budynek - dom ziemiański - rodzinna siedziba Marii Pileckiej. Podstawowym zamierzeniem projektowym jest przywrócenie mu oryginalnej formy i dawnego blasku. Budynek istniejący otoczony zielenią o charakterze tradycyjnego polskiego ogrodu wiejskiego, stanowił będzie jago najmocniejszy akcent. W tym kontekście nowa część Muzeum, przyjmuje formę niskiego pawilonu ogrodowego z obejściem, którego podwójna struktura elewacji, dzięki zastosowaniu głębokiego podcienia oraz szerokich przeszkleń, dematerializuje granicę pomiędzy starym a nowym. Bryła nowego bydynku na styku z budynkiem istniejącym powiela jego kształt, stanowiąc jego naturalne przedłużenie. Rozbudowa operuje jednak współczesnym językiem formalnym, odpowiednim dla swojego czasu i przeznaczenia. Nie zaburza ona charakteru ani odbioru oryginalnego domu Pileckich, stanowiąc dla niego nienachalne tło. Minimalistyczny detal oraz neutralność naturalnego kamienia i ukrytego w podcieniu szkła jako dominujących materiałów wykończeniowych, poprzez subtelny kontrast eksponują walory architektury historycznej, budując ponadczasowy, trwały charakter projektowanej kompozycji.




TEAM: Ligia Krajewska, Jakub Pstraś

© exexe